Att titta online på film eller att lyssna på musik via streamingtjänster blir allt populärare i Sverige – men se upp med kostnaderna, en vanlig familj kan spendera närmare 24 000 kronor om året på den här typen av tjänster.

musik dator filmAtt den illegala streamingen ökat i Sverige har vi tidigare skrivit om, men den legala har också ökat vilket gör att denna typ av didigtala tjänster tar allt större del av våra utgifter varje månad. En vanlig familj kan till exempel betala närmare 24 000 kronor om året för sina streamingtjänster, så det gäller att hålla koll på hur mycket pengar man faktiskt spenderar.

”– I många fall är det prenumerationstjänster som kostar en knapp hundralapp i månaden. Räknar man ihop dem kan det däremot bli en hel del pengar, säger Ingela Gabrielsson, familjeekonom på Nordea” läs mer här.

Vill man spara pengar kan det vara bra att veta att flera streamingtjänster går att användas av hela familjen genom samma konto såsom till exempel de populäraste två tjänsterna Spotify och Netflix. Sedan finns även en hel del mobila streamingtjänster på marknaden som är desto svårare att dela på, och då kan en god idé vara att leta efter speciella erbjudanden såsom familje- eller ungdomsrabatter med mera. För lägger man ihop kostnaderna för en genomsnittlig barnfamiljkan man konstatera att räkningarna landar på omkring 8 000 kronor om året och om alla i familjen dessutom har varsin mobiltelefon stiger kostnaden med ytterligare 16 000 kronor om året vilket gör totalsumman till 24 000 kronor per år. Därför är det viktigt att som familj faktiskt utvärdera om kostnaderna för streaming och annat såsom appköp och liknande är värt priset – som man ser blir en hundrapall hit och dit mycket mer i slutänden.